BLOG

  • ANA SAYFA
  • /
  • BLOG
  • /
  • Nar
  • Nar

    ÜÇ DİNDE DE KUTSAL BİR MEYVE OLAN NAR;

    Tevrat'ta "kutsallık", "doğurganlık" ve "bolluk" temsilcisi olarak karşımıza çıkan Nar imgesinin, bu sebeple Hz. Süleyman'ın tacında da bulunduğu söyleniyor. Onun için hazırlanmış dillere destan sarayın, tüm sütun başları ve diğer Yahudi krallarının saraylarındaki duvarlar, nar meyvesi ve yaprak şekillerine benzeyen bezemelerle kaplanmış...NAR ın Hristiyanlık için önemi, "kıyamet günü" ve "sonsuz hayat" sembolü olmasından kaynaklanıyor.
    Leonardo Da Vinci ve zamanın diğer ressamları tarafından, Hz. Meryem'in elinde ve Bebek İsa'nın da dokunduğu şekilde resmedilen Nar, Boticelli' nın bu resminde Hristiyanlık inancına göre Hz İsa'nın ızdırabı ve yeniden dirilişini temsil etmek için, dinsel ve sanatsal bir imge olarak kullanmış.İSLAMİYETTE NAR Kuran-ı Kerim'de 3 ayrı Ayet-i Kerime' de (Enam Suresi 99 ve 141. Sureler ve Rahman Suresi 68. Ayetinde) geçen 'Nar'dan, "Allah'ın yarattığı güzelliklerin bir örneği" olarak ve 'cennet meyvesi' olarak bahsediliyor.
    Budizm'de Nar, hayatın tüm olumlu etkilerinin özü olarak kabul ediliyor ve evlerinde nar figürü bulunan ailelerin her türlü kötülükten korunup, berekete kavuşacağına inanılıyor.
    Nar sözcüğü: Eski Yunan’da Side’dir. Side Orion’un (Orion bir dev avcısıdır, deniz tanrısı Pasoidon’un oğludur) karısıdır.Hera ile güzellikte yarışmaya kalkışan Side:Hera tarafından cezalandırılır (Hera tanrı Zeus’un eşidir. Bitki sembollerinde zambak ve nara rastlanır). Hiç olmayan çocuğun ölümünden kendisini sorumlu tutan Side kendini kayalıklardan aşağıya atar. Yere düşen bir damla kanın yerinde bir ağaç yetişir. Bu ağaç bir Nar ağacıdır. Side’nin öldüğü yerde bir şehir kurulur. Bu şehir de bugünkü Side’dir.Bir mitolojiye göre ise Hades (Yeraltı Tanrısı) kardeşi Zeus’ un Dermeter’den olma kızı Persepone’ye tutulur. Dermeter’in olmadığı bir sırada Zeus’ un görmezlikten geldiği bir anda, çiçek toplarken kırlarda, Persepone amcası Hades tarafından ölüler kentine kaçırılır.Ölüler şehrinde yediği bir nar tanesi yüzünden ona Dermeter’in tüm ısrarlarına rağmen Zeus bir koşulla yardım eder. Zamanının üçte birini yeryüzünde üçte ikisini yeraltında geçirmek koşuluyla. O günden son Nar meyvesi da zamanının üçte birini dünyada, üçte ikisini yer altında geçirir
    Dermeter’in sembollerinde nar formuna benzeyen haşhaşla Narkisos’un öldüğü yerde yetişen Nergis çiçeğine rastlanır. Bundan dolayı mıdır ki, Side tapınaklarında Nar ve ve nergis motiflerine rastlanmaktadır ? Bölge halkınca da, Narkisos’un (Kendisinin sudaki yansımasına aşık olan adam) kendini beğenmişliğe atıfta bulunarak Nar meyvesine mağrurca bir ifade katılmıştır.
    Doğu mitolojisinde ise devlerin koruduğu bahçededir nar… Kralların ulu büyüklerin aşıkları denemek için bu bahçeden bir nar meyvası alıp getirenlere murad vaatederler.
    Narına yanmak Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun dizelerinde ateşine yanmak anlamında anlatılsa da; Nar İslam’da. Halk tarafından bir cennet meyvesi ilan edilmekle birlikte; ermeni kültüründe ve Hıristiyanlıkta Hz. İsa’nın elinde dünya saltanatını temsil eder. Bunu fark eden İktidar sahipleri dünden bu güne ''Narın Tacı'' ile krallıklarını kutsarlar. Bu hikayede olduğu gibi seçtiğim obje olan nar aynı zamanında toplumların ortak ifade biçimidir.

    Randevu ve irtibat için
    ismailacar.artist@gmail.com
    ADRES
    Karaköy , Lüleci Hendek Caddesi No: 50/1 Beyoğlu İSTANBUL / TURKEY
    Sosyal Medya
    Sosyal Medya
    Sosyal Medya
    Pinterest
    İnstagram
    twiter
    Facebook
    whatsapp
    © 2021 İsmail Acar. Tüm Hakları Saklıdır.
    X
    SİTE İÇİ ARAMA