BLOG

  • ANA SAYFA
  • /
  • BLOG
  • /
  • Er-Töştük Destanı
  • Er-Töştük Destanı

    Er-Töştük Destanı Türklerin efsane kahramanlarından biridir. Tarihte en güçlü ve tek Ejderha öldüren tevazu sahibi bir kahramanın hikayesidir.
    Er-Töştük İlemen boyunun atası Er-Töştük’ tür çıkış serüvenlerinin yer aldığı destan en eski Türk destanlarından biridir. Er-Töştük Doğumu da büyümesi de efsanevi bir şekilde olur. Doğduktan iki gün sonra ‘’anne’’, altı gün sonrada ‘’baba’’ der. Er-Töştük adı da birden bire ortaya çıkan aksakallı birisi tarafından verilir. Evlenme çağına gelen Er-Töştük, Kenceke-Hatun la evlenir. Er-Töştük, Urum ve kırım Hanları ile savaşır, Bir zaman sonra büyük bir kayıp sonrası eşi ve çocuklarıyla sakin bir hayat sürmeye karar verir. Günlerden bir gün avlanmak için yola koyulur. Bir ceylanın peşinden onu kovalarken tam okunu fırlatacağı anda su başında küçük yavrusunu görür ve ceylanı avlamaz bu esnada bir sis bulutu belirir ormanda ve bu bulut haftalarca geçmez ve kayıp bir dünyanın içinde sanki yer aldı aleminde yaşarcasına onlarca gün geçer bulutlar dağılmaya başlayınca uzakta yüksek bir ağacın belirdiğini görür. Ve sislerin tam ortasında bulunan, zirvesi göklere değen büyük ağacın yanına gelir. Bu ağaç efsanelerde adı geçen hayat ağacıdır ve yer efsanelerdeki Kaf Dağı'dır, Ağacın yanına geldiğinde bir ejderhanın ağaca tırmandığını görür. Ejderhanın ,ağacın üzerinde senede bir defa yavrulayan Anka kuşunun yavrularını yiyeceğini anlar, hemen kılıcına sarılarak, yavruları yemeye hazırlanan ejderhayı öldürür. Kısa bir süre sonra Anka kuşu gelir, yavrularıyla ‘’iyilik’’ ve ‘’kötülük’’ üzerine bir konuşma yapar. Daha sonra Er-Töştük’ ü ağacın altında görür ve hemen inip onu yutar. Yavruların annelerine Er-Töştük’ ün kendilerini kurtarmak için ejderhayı öldürdüğünü anlatması üzerine, kartal Er-Töştük’ ü genç bir adam olarak görür, Er-Töştük' e dile benden ne dilersen der Er-Töştük bir şey istemez zordaki yavrulara yardım etmeli bir bedel için yapmadığını söyler Anka kuşu ısrar eder yine bir şey istemez Er-Töştük üçüncü kez Anka kuşu sorunca oda nezaketen bir şek ister kuşu geri çevirmemek için ,beni evime çocuklarımın ve karımın yanına götür der Er-Töştük kuş çok şaşırır ,dile benden ne dilersen krallık iste ülke iste altın iste saltanat iste toprak iste her şeyi vereyim sen zalim Ejderi öldüren eşsiz bir kahramansın ve sen evine çocuklarının eşinin yanına gitmek istersin kuş şaşkınlık içinde Er-Töştük ü sırtına alır ve yolculuğa başlarlar ,yanlarına kırk koç ve kırk tulum su alarak yola çıkarlar. Ancak yolculuk sırasında tüm yiyecekler tükenir, bunun üzerine Er-Töştük karnının sol tarafından bir kısmını kesip Anka kuşuna verir yolculuğa devam ederler kuş yine acıkınca ona bir gözünü verir, gözünü çıkarıp kuşa yedirerek, karnını doyurur ve sonunda gökler aralanıp yeryüzüne ulaşırlar. Kuş, Er-Töştük’ü tekrar yutar ve sapasağlam genç bir adam olarak geri tükürdükten sonra da Kaf dağına geri döner. Sonunda evine ulaşan Er-Töştük, karısı Kenceke-Hatun’un yanına gider. Kenceke-Hatun önce onu tanımasa da, daha sonra bu genç adamın Er Töştük olduğunu anlar ve çok sevinir, Birlikte mutlu bir yaşam sürerler.
    Bu hikaye tüm kudretli Türk İmparatorlarınca özenilen en önemli ve Ejderha öldüren tek bir kahraman Er-Töştük bir kahraman olduğu kadar çok büyük bir tevazu sahibi hiç bir kahramanda olmayan bir özelliğidir bu özelliğinden dolayıdır ki büyük Osmanlı sultanı Kanuni Sultan Süleyman' ın da en özendiği karakter kahramandır. Hiç yanından ayırmadığı bıçağına bu hikayede yer alan Ejderha ve Anka kuşunu işletmiştir. ve bu kama biçimli bıçak şu an Topkapı Sarayı en önemli hazinelerindendir. Bu Bıçaktaki işlemeler tarihte tek Ejder öldüren büyük Türkün kahramanlığının hikayesidir. Kahraman olduğu kadar aynı zamanda da tevazu sahibi kişiliği ile tüm Türk hakanlarına ilham vermiştir.  Rehber niteliğindeki bu hikaye tevazu sahibi kişiliği de sembolize etmektedir...(Kudretli ve adil hükümdarı ufukta daima büyük başarılar bekler)

    Randevu ve irtibat için
    ismailacar.artist@gmail.com
    ADRES
    Karaköy , Lüleci Hendek Caddesi No: 50/1 Beyoğlu İSTANBUL / TURKEY
    Sosyal Medya
    Sosyal Medya
    Sosyal Medya
    Pinterest
    İnstagram
    twiter
    Facebook
    whatsapp
    © 2021 İsmail Acar. Tüm Hakları Saklıdır.
    X
    SİTE İÇİ ARAMA