BLOG

  • ANA SAYFA
  • /
  • BLOG
  • /
  • Osmanlı Kaftanı
  • Osmanlı Kaftanı

    Kaftanlar Osmanlı padişahları tarafından giyilirdi. Giysinin üzerindeki renkler, desenler, kurdeleler ve düğmeler dahil süslemeler, onu giyen kişinin rütbesini gösteriyordu. 14. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar geniş desenli tekstiller kullanıldı. 16. yüzyılın sonları ve 17. yüzyılın başlarında, kumaşlardaki dekoratif desenler küçüldü ve parlaklaştı.
    Osmanlılarda, önemli hizmetler görenleri mükafatlandırmak için, padişah tarafından kaftan hediye edilirdi. Kumandanlara bir imtiyaz verildiği zaman, buna işaret olarak kılıç ve kaftan verilirdi.
    Hükümdarların ya da seçkin kişilerin giydikleri sanatkane altın sırma işlemeli, özellikle kenar yazıları ile süslü elbiseler kaftan olarak da adlandırılan bu elbiselerin kenar yazılarında sultanın adı ve lakapları bulunurdu. Kaftan, hilat veya tiraz adı verilen bu elbiseler mükafat amacıyla birisine verildiğinde  hilat kaftan  giydirme   olarak adlandırılırdı. Selçuklularda bu gelenek mevcuttu.

    Türkiye' de üretilen kumaşların çoğu İstanbul ve Bursa' da üretildi, ancak bazı tekstil ürünleri Venedik, Cenova, İran (İran), Hindistan ve hatta Çin gibi çok uzaklardan geldi. Kaftanlar kadife, aba, krep (ipek çözgülü ve pamuk atkılı bir tür krep), kamış, karma (ağır bir ipek brokar), seyahat, diba Hatayi, kutnu, kemha, seraser ipek çözgü ve altın veya gümüş metalik iplik atkılı brokar kumaş), serenk, zerbaft ve tafta En sevilen renkler indigo mavisi, kermes kırmızısı, menekşe, pişmiş ayva veya & quot; pişmiş ayva & quot; ve kaynak sarısıdır. Kaftan veya kaftan cüppe veya tuniğin bir çeşididir ve binlerce yıldır dünyanın çeşitli kültürlerinde giyilmiştir ve Asya kökenlidir. Birçok Orta Doğu etnik grubu tarafından kullanılan kaftan, köken olarak eski Mezopotamya' dır (günümüz Irak' ı). Yün, kaşmir, ipek veya pamuktan yapılmış olabilir ve bir kuşakla birlikte giyilebilir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde popüler olan, Topkapı Sarayı' nda elçiler ve diğer önemli konuklara detaylı ve özenle tasarlanmış giysiler verildi. Kaftan çeşitleri, Orta Doğu ve Asya' daki kültürler tarafından miras alındı ​​ Kaftan, genellikle uzun kollu ve ayak bileklerine kadar uzanan bir palto veya üst giysi olarak giyilir. Sıcak iklime sahip bölgelerde hafif, bol bir giysi olarak giyilir. Bazı kültürlerde kaftan, kraliyet sembolü olarak kullanılmıştır. Abbasi döneminin İslami altın çağı boyunca, kozmopolit kültür Çin imparatorlarına, Anglosakson sikkelerine ve aynı zamanda Konstantinopolis'e de (bugünkü İstanbul) yayıldı. Kaftan, kostüm olarak insanlığın somut olmayan kültürel mirasına yazılmıştır. Kaftan günümüzde tarihsel bir belge olarakta kabul görmektedir

    Randevu ve irtibat için
    ismailacar.artist@gmail.com
    ADRES
    Karaköy , Lüleci Hendek Caddesi No: 50/1 Beyoğlu İSTANBUL / TURKEY
    Sosyal Medya
    Sosyal Medya
    Sosyal Medya
    Pinterest
    İnstagram
    twiter
    Facebook
    whatsapp
    © 2021 İsmail Acar. Tüm Hakları Saklıdır.
    X
    SİTE İÇİ ARAMA